Visie & werkwijze

Arts &
leefstijl

Wij zijn lid van de vereniging Arts en leefstijl. Vereniging Arts en Leefstijl ziet leefstijlgeneeskunde als fundament voor zowel preventie als de behandeling van diverse chronische aandoeningen.

Lees
verder

shape

Leefstijl is meer dan alleen voeding en bewegen. Leefstijl is een manier van leven. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen van grote invloed zijn op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens.

Vereniging Arts en Leefstijl heeft deze pijlers vormgegeven in het Leefstijlroer. Het Leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Het instrument is ontwikkeld ter ondersteuning van het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt. Het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat en kan bijsturen. Het Leefstijlroer is altijd in beweging, geeft richting en zorgt voor verbinding.

De zes pijlers zijn:

  • Voeding
  • Beweging
  • Slaap
  • Sociaal
  • Ontspanning
  • Zingeving

We weten inmiddels dat een ongezonde leefstijl tot aandoeningen kan leiden. Aandoeningen die we nu vaak met medicatie behandelen. We weten inmiddels ook dat een verandering van leefstijl kan leiden tot het verminderen of zelfs verdwijnen van de aandoening. Dat is zo bij diabetes mellitus type 2, maar dat geldt ook voor vele andere aandoeningen.

Een onderdeel van gezonde leefstijl is zorgen voor een gezond microbiome. Je microbiome zijn je miljarden darmbacteriën die in je mond, maag en darmen zitten, die weer een belangrijke invloed hebben op onder andere je immuunsysteem. Dit wil zeggen dat een goed microbiome de kans verminderd om ziek te worden door virussen en bacteriën en om een chronische ziekte te ontwikkelen. Wist u dat u het microbiome kan laten onderzoeken via ons?

Het ontwikkelen van een gezonde leefstijl begint bij kinderen. 
Uit onderzoek blijkt dat als kinderen veel bewegen/ sporten/ buiten spelen ze ook op oudere leeftijd blijven bewegen. 

Wilt u meer weten over een gezonde leefstijl of het microbiome, maak dan een afspraak.

shape

Praktijkadres

Vondellaan 35a
2332 AA Leiden

Routebeschrijving
shape